Ja, jag är feminist

 
 
Det handlar inte om "she can do it", det handlar inte heller om "he can do it", det handlar om "we can do it".
 
Jag är feminist och jag ser ingen som helst anledning till varför inte alla borde vara det. Att vara feminist innebär att män och kvinnor skall ha samma rättigheter i samhället. Just det, SAMMA rättigheter, samma ekonomiska, politiska och sociala rättigheter. Att vara feminist innebär inte manshatande kvinnor med orakade armhålor. Sist jag kollade har jag både pojkvän och rakade armhålor OCH jag är feminist. Släpp steriotypen!  Kvinnor som män, alla kan och borde vara feminister. Läs gärna 33 bra anledningar.
 
 
Ja den feministiska rörelsen har genomgått stora framsteg på en väldigt kort tid, vilket givetvis är toppen, men vi är inte riktigt där ännu. Det finns fortfarande en massa killar och män runt om i världen, som har svårt att acceptera ordet "nej". Idioter kommer det alltid att finnas och så är det bara, tyvärr. Men att straffet blir kortare om den utsatta i fråga varit berusad eller haft så kallade utmanande kläder på sig är helt jävla sjukt. Att dricka alkohol är inte emot lagen, det är däremot våldtäkt. Varför skulle då straffet bli kortare om den utsatta är berusad (helt lagligt) och sedan blir våldtagen. Och den här hysterin med att en kort kjol skulle innebära "snälla våldta mig". ETT NEJ ÄR ALLTID ETT NEJ. Det spelar ingen roll om personen i fråga skulle vara helt naken, säger han eller hon nej så är det ett nej. Detta leder bara till att färre våldtäkter anmäls och fler gärningsmän går fria.
 
 
Kvinnor är inte sexobjekt. Visst förstår jag att sex säljer, i tidningar likväl som kläder, men det finns ändå en gräns. American Apparel är en omtalad klädkedja vars reklamer är rent ut sagt vidriga. Kläder för män visas upp på ett respektabelt sätt, ett sätt som framhäver själva produkten. Kläder för kvinnor, ja jo kläderna visas upp, men låt oss säga att produkten är en skjorta - då skulle också det vara det enda kvinnan i reklamen skulle ha på sig. Som sagt, givetvis förstår jag att sex säljer, men frågar ni mig tycker jag bara att sådana här reklamer uppfodrar sexism och övergrepp. Reklamen målar upp en bild av kvinnor som i princip säger att det är det enda kvinnor duger till är sex. 
 
Inte bara det. Alla kvinnor (ja, män också) är helt felfria. Smala med formerna på dem rätta ställena, perfekt hy, perfekt hår, perfekt allt. Och överallt ser vi tips över hur man snabbast går ner i vikt. Vad sänder det här ut för bild till kvinnor och framför allt unga tjejer? Enda sedan barnsben blir vi lärda att vi skall vara nöjda över våra kroppar, men hur ska man kunna vara nöjd med sig själv när reklamer målar upp en snedvriden bild av verkligheten? Jag utmanar er att slå upp en enda "tjejtidning" som inte uppmanar sina läsare, på något sätt, att ändra sitt utseende. 
 
 
Problemet är att vi fortfarande uppfostrar våra barn in i dessa könsroller. Se bara på alla leksaker som säljs. Tjejer får gosedjur, dockor, små köksredskap medan killar får lego, fotbollar och bilar (och givetvis rosa vs blått) Eller låt mig omformulera detta till att reklamen för dessa produkter visas upp på ett sådant sätt som "flickigt" och "pojkigt". Exempelvis i en reklam för dockor, två tjejer sitter och leker med en docka och har jättekul. Varför är det bara tjejer med i reklamen? Varför skulle inte en pojke kunna leka med en docka? Att inte ens leksaker kan vara könsneutrala är vidrigt. 
 
I och med det här uppfostras tjejer till att de ska ta hand och barnen och vara hemma och laga mat. Vilket är helt okej, om dem själva valt det, annars är det lika mycket mannens ansvar. Sen det här med att män har högre lön än kvinnor, för samma arbete. Jag menar kom igen, det är 2013, känns inte det som en självklarhet att det skall vara samma lön för samma arbete?
 
 

 
Till sist vill jag bara avsluta med det här. SJÄLVKLART: Män kan också bli våldtagna, reklam riktad till män kan också anspela på sex, "killtidningar" kan också uppmana sina läsare att ändra sitt utseende. Nu när vi har det ur världen kan vi i alla fall skippa dem påhoppen. 
 
Vill även förydliga att det är leksaksföretagen och dess relkamer det är fel på, inte föräldrarna. Hatten av till er föräldrar som struntar i vad som är "flickigt" och "pojkigt" och ger bilar till era döttrar och dockor till era söner.
 
Allt jag som feminist strävar efter är ett jämnlikt samhälle, vi har gjort enorma framsteg genom åren, men vi är inte riktigt där än. Jag är feminist och det här är några av mina åsikter om feminism. Fritt fram att kommentera. (Bilder:Pinterest)

Kommentarer
frida christina

Jävligt bra text tjejen! Feminism är så himla viktigt, och det är så synd att många tyvärr har en felaktig uppfattning av feminism. Men som sagt, grymt bra och informationsrik text! STOR KRAM!

Svar: Tack så jättemycket! Ja, det är verkligen otroligt synd att det är så.
Kram på dig!
ElinBlogg: http://fridachristinas.devote.se
2013-10-18 @ 22:37:29
FELICIA

WORD! Skitbra skrivet!!

Svar: Tack, vad go du är!
ElinBlogg: http://feliciamasalla.se
2013-10-20 @ 20:23:13
Matilda Sjöblom

jättebra text!

Svar: Tack, vad gullig du är!
ElinBlogg: http://lisatilda.blogg.se
2013-10-22 @ 19:26:49
Kommentera inlägget här!Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback